donderdag 5 september 2013

“Bijdrage HR aan ontwikkeling medewerkers verre van optimaal”


In een snel veranderende wereld is het voor organisaties van groot belang om kennis en vaardigheden van medewerkers continu up-to-date te houden. Volgens HR-professionals valt er echter nog veel te verbeteren aan de bijdrage die HR levert aan de ontwikkeling van medewerkers.

Dat blijkt uit internationaal onderzoek onder bijna 800 HRM'ers door Lumesse, specialist op het gebied van talentmanagement.

Ontwikkeling medewerkers uitdaging voor HR

Door de huidige economische omstandigheden wordt er vaker gevraagd om werknemers snel van nieuwe kennis en vaardigheden te voorzien om de concurrentie het hoofd te bieden, terwijl de opleidingsbudgetten onder druk staan. Daarnaast groeit de vraag naar een breder palet aan leermethoden, die via meerdere technologieën aan kunnen worden geboden. Kortom, de HR-professionals wordt gevraagd meer te bereiken met minder en ook nog eens à la minute.

Kunnen opleidingsprogramma's de veranderingen bijhouden?

Uit het onafhankelijke, wereldwijd uitgevoerde onderzoek in de zomer van 2012 blijkt de omvang van de uitdaging. Driekwart van de HR-managers beaamt dat organisaties nu sneller veranderen dan vijf jaar geleden. Gezien de huidige omstandigheden van de wereldeconomie en de snelheid van technologische veranderingen is dit misschien niet verrassend. Uiteraard onderkennen de HR-professionals het belang om snel op veranderingen te kunnen inspelen en zijn ze zich bewust van de centrale rol die zij spelen bij het leveren van nieuwe kennis en vaardigheden aan hun werknemers. Volgens 70 procent van de respondenten moet dat nu sneller dan ooit tevoren.

Des te zorgelijker is het dat slechts 53 procent van de grote ondernemingen (10.000 medewerkers of meer) de juiste training en vaardigheden snel genoeg kan bieden, zodat zij in de pas lopen met de manier waarop zijzelf, hun markt, concurrenten en klanten veranderen. Kleinere organisaties doen het iets beter, maar als hun werknemersaantal groeit, worden ook daar de uitdagingen groter.

Hoe goed worden de opleidingen aangeboden?

Slechts 10 procent gelooft dat HR door medewerkers gezien wordt als een 'uiterst nuttige partner' voor het verkrijgen van nieuwe kennis en vaardigheden. En maar liefst 70 procent van de HR-managers denkt dat medewerkers vinden dat HR veel te weinig aan opleidingen doet en de medewerkers op het minimaal vereiste opleidingsniveau voor hun baan laat zitten.

Maar dit is niet alleen hoe de werknemers er naar kijken. De helft van de HR-managers bevestigt dat de manier waarop ze medewerkers voorzien van de juiste training en kennis nog verre van optimaal is. Hoe effectief denken ze dan wél te zijn? Zij schatten zelf in dat HR gemiddeld maar 39 procent van haar kunnen gebruikt voor het ontwikkelen van de kennis en vaardigheden van werknemers.

Dit biedt echter ook weer kansen. Iedere organisatie met een dergelijke opleidingseffectiviteit kan een significante verbetering realiseren door het leveren van een goede opleidingsmix, aan de juiste mensen, op het juiste moment.

Waar halen we onze kennis?

De lage opleidingseffectiviteit heeft consequenties. Van de HR-managers denkt 40 procent dat medewerkers geen hulp bij HR zullen zoeken als ze snel nieuwe kennis of vaardigheden nodig hebben. De meeste medewerkers vinden hun collega's een veel waardevollere bron als ze nieuwe vaardigheden of kennis nodig hebben dan de interne leersystemen.

De impact daarvan moet het management evenveel zorgen baren als de medewerkers. HR-managers denken dat meer dan 30 procent van hun medewerkers zich onzeker voelen in hun baan omdat hun kennis en vaardigheden niet up-to-date zijn. Dit wordt mede veroorzaakt door het niet op het juiste moment aanleveren van opleidingsprogramma's en de moeite die zowel HR-professionals als medewerkers hebben om de veranderingen bij te benen.

Flexibele opleidingsstrategie: Agile Learning

Om deze uitdagingen de baas te kunnen, moeten HR-managers een flexibele opleidingsstrategie gaan hanteren die ongelooflijk snel kan reageren op veranderingen en die gemakkelijk te implementeren is op intuïtieve platforms. Alleen dan kunnen organisaties en HR-managers de ruis en vertraging tussen 'benodigde vaardigheden benoemd'  en 'opleiding gegeven' minimaliseren. Deze aanpak, vaak aangeduid als 'Agile Learning', maakt gebruik van experts uit de praktijk voor het leveren van het juiste opleidingsmateriaal ten behoeve van de grote diversiteit aan medewerkers. Het ontwikkelen van een 'Agile Learning'-platform vergt naast nieuwe kennis en middelen ook een heel andere mindset als het om competentieontwikkeling van medewerkers gaat.


Bron
PenOactueel. (2012). Bijdrage HR aan ontwikkeling medewerkers verre van optimaal. Geraadpleegd op 05 september 2013, van http://www.penoactueel.nl/Opleiden/Algemeen/2012/10/Bijdrage-HR-aan-ontwikkeling-medewerkers-verre-van-optimaal-PENO008944W/
 

Mijn visie;
Ik ben het er mee eens. Als een goede HR-Professionals behoor je elke keer een bijscholing te volgen. Elk jaar komt er wel iets nieuws, zo blijf je up-to-date en hou je alles en loop je met de tijd. Veranderingen zullen er altijd zijn. Vandaar dat het van belang is om met de tijd mee te draaien. Er is ook veel concurrentie op de arbeidsmarkt. En als je de beste bent, trek je ook meer cliënten aan.